Služby
Díky svým dlouholetým zkušenostem v oblasti výroby potravin a poskytování stravovacích služeb Vás úspěšně provedu nejen všemi úskalími přinášejícími zavádění systému HACCP do vaší výroby, ale zajistím pro Vás i řadu dalších služeb, jakými jsou:
- provádění vnitřních (interních) auditů HACCP – jedná se o nezávislé hodnocení funkčnosti a spolehlivosti zavedeného systému,
- školení – kde získáte důležité informace o zásadách správné výrobní a hygienické praxe podle platné národní i evropské legislativy,
- vypracování sanitačního a provozního řádu, které jsou nedílnou součást dokumentace k HACCP
Při své práci se plně řídím zákony a povinnými normami tak, abych posouvala své klienty správnou cestou k bezproblémové budoucnosti v oblasti gastronomie a hygieny při práci s potravinami. Nabízené služby zahrnují i analýzu současné situace ve Vašem provozu, kdy je třeba zjistit, jaký je jeho aktuální stav a z čeho je možno vycházet.
Systém HACCP a jeho zavádění do provozu formuluje několik základních postupů:
- Provedení analýzy nebezpečí a charakteristiky rizika konkrétní výroby.
- Stanovení kritických a kontrolních bodů v používané technologii.
- Stanovení znaků a jejich kritických mezí v těchto rizikových úsecích.
- Vymezení systému sledování.
- Stanovení ovládacích i nápravných opatření, a to pro každý kritický bod.
- Stanovení ověřovacích postupů a harmonogramu jejich provádění.
- Zavedení evidence a dokumentace.
Kritické body se stanovují odděleně pro jednotlivé druhy výrobků i výrobních procesů. Obecnou povinnost zavést tento systém do potravinářských provozů ukládá článek 5 Nařízení EPR 852/2004 o hygieně potravin
- HACCP pro výrobu potravin – je konkretizován v zákoně o potravinách č. 110/1997 Sb. v platném znění
- HACCP pro prodej potravin – se řídí tímtéž zákonem
- HACCP pro stravovací služby – je zakotven ve vyhlášce 137/2004 Sb. v platném znění
Bez zavedení systému HACCP nelze potraviny a pokrmy nejen vyrábět, ale ani uvádět do oběhu!